torstai 19. marraskuuta 2015

SOKERIKOUKUSSA


Terveellisiin elämäntapoihin ryhtyessäni en olis koskaan uskonut sen palaavan, nimittäin sokerikoukun. Hyvin muistan ne ajat yläasteella, kun karkkipussi oli päivittäinen ostos ja makeaa teki mieli harvase hetki. Hyvin mä sen sain pois kitkettyä, mutta kyllä mussa aina elää se pieni, joskus suurempi sokerihiiri. Tämä hiirulainen kaipaa viikoittain sen tietyn sokeriannoksen, yleensä karkkien tai leivosten muodossa. Pitkään pärjäsi se kerta viikkoon-annoksella, mutta nyt se on alkanut vaatia lisää. Mitä? Karkkia keskellä viikkoa? Kyllä nyt Emmiä puistattaa.

Ranskaa syytetään taas, mutta kyllä siellä alkoi tapoja höllätä. Kun hyviä herkkuja tuli tarjolle just tietyllä hetkellä, ei sitä kieltäytyä uskaltanut, sillä koskaan ei tiedä milloin tätä ihanaa pullamössöherkkua saisi uudestaan. Mun sisällä asuva sokerihiiri heräsi henkiin. Pikkuhiljaa herkkuja alkoi sadella päivittäin ja ne "en enää ikinä saa tätä"-letut ja pullat olivatkin joka päivä samat. Sokerihiiri alkoi huijata mua syömään. Se innosti mua ja sai mut kiinni. Siinä sitten oltiin, hiirenloukussa.


Ranskasta palattuani ekat ostokset oli pilttiä ja maitorahkaa. "Nyt mä kyllä taltutan sut hiirulaiseni", oli mun ihan eka päätös. Pirskeitä tuli ja pirskeitä meni, kesken viikkoa löydän itseni Rillosta kittaamasta siideriä tai mussuttamasta ranskiksia. Okei hiiri sä voitit, mutta kyllä mä täältä nousen! Mutkikas on ollut mun taival, mutta selkeiden ohjeiden ohella varmasti jokainen meistä taltuttaa oman elämänsä sokerihiiren:

1. Älä luovuta helpolla. Mä tunnesyömisen johdosta huonon päivän päätteeksi ostan suklaalla kuorrutettuja pähkinöitä ja perustelen sen olevan "parempi vaihtoehto kuin karkki". Sokerihiiren virhe numero yksi.

2. Pidä oikea tauko ylimääräisestä sokerista. Päivä ilman sokeria niin huomenna saa taas syödä. Näinhän se menee ja hiiren himot sen kuin kasvaa. Sokerihiiren virhe numeroa kaksi.

3. Pidä säännöllinen ruokarytmi. Sehän on se kaiken a ja o. Kun ruokit itseäsi ravintorikkailla ruuilla tasaisin kolmen tunnin väliajoin, pysyy verensokeri tasaisena, etkä anna hiirellesi valtaa. Mitä tekee sokerihiiri? Napsii herkkuja pitkin päivää, virhe numero kolme.

4. Älä palkitse itseäsi herkuilla. No mitä mä mainitsin jo just äsken? Paha päivä tai onnistuminen, älä osta karkkipussia vaan vaikka uudet farkut. Se on just se virhe numero neljä. Tuntuukin varmaan kivemmalta, kun mahdut farkkuihin jättäessä sen yhden karkkipussin väliin.

5. Älä kiellä sokeria kokonaan. Toisinaan on kiva kiusata sitä sokerihiirtään ja pienen tauon jälkeen sokeri maistuukin triplasti paremmalta. Sokerihiiren viides virhe onkin se, että sokeritauko venyy ja jossain vaiheessa pää räjähtää ja karkkipussit revitään auki. Ei hyvä ei.


Asuuko teidänkin sisällä pieni sokerihiiri? Miten te taltutatte sen? Jakakaa vinkkinne, niitä ei ole koskaan liikaa!

♥:Emmi

13 kommenttia:

  1. Anonyymi19.11.15

    Uskomaton ajoitus tällä! :D aloitin maanantaina herkkulakon, ja pepsimaxin radikaalin vähentämisen ja tähän asti oon ainaki pystyny :) Ja siis normisti syön karkkia päivittäin, ja pepsimaxiiki meni yli litra päivässä, joten aika koukussa ollaan :D Pää on vähän särkenyt mutta en luovuta :D Ja jos jotain vinkkiä, ni itellä toimii se (sopii niille ketkä harrastaa liikuntaa yms) että jos nyt syön vaikka suklaalevyn niin mun tekemä työ salilla/lenkillä meni hukkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että, pepsistä luopuminen on se pahin!! :-D Tsemppiä sulle, mäkin yritän koko ajan vähentää ;-) Ja toi on muuten hyvä vinkki ja kaikkien meidän pitäis se muistaa! :-)

      Poista
  2. Anonyymi19.11.15

    Mitä kauemmin olet ilman sokeria sitä vähemmän sitä tekee mieli . Sokeri on yhdistetty moniin eri tauteihin kuten esimerkiksi diabetes, sydäntaudit ja verisuonen tukkeutumat. Jos haluat välttää aivoinfarktin niin kannattaa laittaa oreo keksit roskikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai ymmärsit, ettei tätä pitänyt ottaa ihan näin tosissaan? :-) Jos kuolen siihen, että syön silloin tällöin sokeria niin se on sitten voivoi

      Poista
  3. Anonyymi19.11.15

    Karkkia ilman pystyn olemaan tasan siihen asti, että otan yhden, tai joku muu avaa karkkipussin. Ja sipsit! Voi sipsit! Ne on paha kans.. Niitä tekee koko ajan mieli ja ai että kun yhden ottaa, ni sitä ei ainakaan lopeteta! Tai pelkkä sipsipussin rapina, niin tää tyttö sekoo :D karkkihimoon auttaa yleensä mulla marjat, luontaisen makeutensa ja napsittavuuden ansiosta! Jos sipsejä tekee mieli, lehtikaalista itsetehdyt sipsit on superhyviä, vaikkei siltä kuulosta :D tai sitte porkkanapaloja ja kukkakaalipaloja jne dipattuna kun on rapeita kans. Tai ahh juuripersiljasta tehdyt ranskalaiset!! Suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä ilman pystyy olemaan jos ei oo pussia missään näkyvillä :-D Sipsit on myös paha jos kerran alkaa syömään! En ookkaan koskaan kokeillut noita juuripersiljasta tehtyjä ranskiksia, miten sä valmistat niitä? :-)

      Poista
    2. Anonyymi21.11.15

      ne on ihan älyhelppoja ja tosi hyviä! kuorin ja viipaloin (duh.. :D) juuripersiljat ja sitte vaan kulhoon ja sinne sekaan oliiviöljyä ja maun mukaan mausteita (laitan ite valkosipulijauhetta, mustapippuria ja suolaa), sitte vaan pellille (ei päällekkäin) ja noin 20 min, tai siihen asti et on rapeita, uuniin noin 225 asteessa! :)

      Poista
  4. Anonyymi19.11.15

    No voi munakokkeli.. Söin tätä postausta lueskellessani keksejä, ja pikkuhiljaa edetessäni vaan laskin keksiä alas fiiliksellä "...hups" xD

    VastaaPoista
  5. Anonyymi19.11.15

    tää sokerihiiri säästää rahaa kesän matkustelua varten, joten karkkihyllylle ei tule mentyä sen takia kun tietää että rahaa pitää sääatää :) mulle kyllä ehkä ne sipsit on kans sellane että niistä kun pääsis eroon, en tosin niitäkää oo pitkää aikaa ostanu :D mutta toi ateriarytmissä pysyminen auttaa mulla kaikista eniten, oon nälkäsenä nii heikkohermone et huhhuh..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä vasta motivaatiota! :-D ateriarytmi on kyllä kaiken a ja o ja siinä pysyminen auttaa ihan toden teolla! ;-)

      Poista
  6. Anonyymi21.11.15

    Sokerikoukussa! Puhelinkoukussa myös, osaatko kertoa miten siitä pääsis :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha tohon en kyllä oo vielä keksinyt vinkkejä, mutta samassa suossa ollaan! :-D

      Poista