keskiviikko 27. tammikuuta 2016

GRAMMANTARKKAAN VAI SUURINPIIRTEIN?


Mun postaus terveystammikuusta sai aika hyvän vastaanoton ja kaikkien teidän kommenttien perusteella aloin pohtia niitä grammadieettien ja ylipäänsä dieettien järkevyyttä vielä enemmän. Nyt kun fitnessmaailmaa on tullut seurattua enemmän ja vähemmän viimeisen päälle kolmen vuoden ajan niin on oppinut niistä aika paljon, vaikken itse olekaan mitään kovia dieettejä tai muuta "fitnessglamouria" harrastanut. 

Kuitenkin mun on tullut eleltyä vaa'an mukaan joskus pitempiäkin ajanjaksoja ja toisinaan ympäri vuoden. Vaaka koukuttaa, se on selvää. Se on myös hyvä tietyissä määrin, sillä punnitsen edelleen esimerkiksi kaurahiutaleet ja riisit/pastat, sillä siten näen oikeasti paljonko syön. Joissain muissakin jutuissa vaaka toimii kaverina, mutta silloinkin lähinnä suuntaa antavana. Jos meinaan laittaa 50 grammaa marjoja puuroon ja sinne tipahtaa vahingossa 5 grammaa liikaa, en ala nyppiä marjoja sieltä pois. Kuka muka jaksaa?


Tiedän kokemuksesta, että vaaka on aloittelijoille todella hyvä väline oppimisessa ja siinä, että tulevaisuudessa tietää oman painon ylläpitoon soveltuvat ateriakoot. Grammantarkka ruokavalio on myös yleensä henkilökohtaisesti suunniteltu ja siitä näkeekin makrojakaumat ja saa hyviä vinkkejä ruokavalioon. Kannattaa kuitenkin katsoa ruokalappuaan kriittisin silmin eikä sokeasti hyväksyä sen jokaista kohtaa! Kaikki makrojakaumat eivät välttämättä toimi kaikilla.

Vaikka kannatankin suunniteltuja ruokavalioita tietyissä tilanteissa, miksi mä loppupeleissä olen suurinpiirtein-ruokavalion kannattaja? Sen ansiosta mulla on paljon vähemmän stressiä. Toisten stressiä vähentää se, että ruuat on lapulla valmiina, mutta mua stressaa lapun noudattaminen. Kun sellaisen saan, haluan noudattaa orjallisesti sen jokaista käskyä ja jollain tapaa mua ahdistaa, kun tiedän että aina pitää olla se tietty juttu mitä syö tiettyyn kellon aikaan. Eipä siihen oikein mahdu kavereiden kanssa extempore-kokkailuja tai muita. Suurinpiirtein-ruokavalion avulla saan sovellettua päiviini kaikenlaista eikä aina tarvitse raahata omia purkkeja mukaan.


Suurinpiirtein-ruokavaliosta huolimatta pidän tiukasti varsinkin tällä hetkellä kiinni siitä, että kuus päivää seitsemästä tulee syötyä oikein ja tiettyjen kalorimäärien sisällä ja viime lauantaina vaaka näytti kahdessa viikossa puoltoista kiloa miinusta! Tämä homma omine ruokajuttuineni ja lauantaiherkkujen kera toimii mulla ja vaikka aina siitä hairahdan, palaan silti takaisin samaan, vanhaan ja tuttuun.

Millaiset syömiskuviot toimii teillä?

♥:Emmi

4 kommenttia:

 1. Anonyymi27.1.16

  pysyy hoikkana, kun unohtaa kaikki hössötykset ja muut puheet viidestä ateriasta per päivä yms. Kerran päivässä ateria ja sitten muuten vaan hedelmää. Hyvin jaksaa. Tietty eri asia jos urheilee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi29.1.16

   Entä opiskelu ja muunlainen ajatustyö? Aivot tarvitsevat kuitenkin hyvin paljon energiaa toimiakseen normaalisti, joten yksi ateria, muutama hedelmä ja veden juominen eivät todellakaan tue ajatustyötä. Tällöin myös opiskelut ja oma jaksaminen kärsivät.

   Poista
 2. Anonyymi28.1.16

  Edelliselle kommentoijalle; Aikamoinen ateria saa olla että sillä + lähinnä vettä, sokeria ja kuitua sisältävillä hedelmillä 1) jaksaisi koko päivän 2) säilyttäisi lihasmassaa eikä kärsisi puutostiloista. Ja eikö jonkinlaisen liikkumisen nyt pitäisi olla ihan itsestäänselvä asia jokaiselle :D

  Hyvältä kuulostaa Emmi! Itse en laske kaloreita enkä punnitse, vaan syön ruokaa niin paljon kuin haluan, vältän vaan syömästä nälkään välipaloja ja sen sijaan syön ennemmin PALJON kunnon ruokaa:) inhoan kalorien laskemista. Herkuttelen kun siltä tuntuu ja vastapainoksi liikun myös paljon. Tällä ruokavaliolla olen kaikkein tervein ja onnellisin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle! Näin se homma kyllä toimii, mitä turhaan liikaa stressailla ;-)

   Poista