perjantai 12. joulukuuta 2014

PUHDISTUS


Sofia Oksasen Puhdistus on tarina kahdesta naisesta ja heidän elämistään oman aikansa ongelmissa. Tarina vuorottelee kertoen välillä nuoresta Zarasta ja toisinaan teoksessa muistellaan jo ikääntyneen Aliiden nuoruutta. Nuori Zara löytää itsensä väärien valintojen jälkeen Aliiden pihalta, kun hän pakenee parittajaansa Pašaa. Zara tietää, että Paša löytää hänet vielä, mutta yrittää kuitenkin. Epäröiden Aliide ottaa tytön vastaan. Tarinan edetessä Aliide alkaa muistella nuoruuttaan: elämää siskonsa varjossa, lukuisia öitä kunnantalon kellarissa ja sitä tunnetta, kun ihminen, jota rakastaa, ei tunne samoin. Aliide alkaa ehkä jopa nähdä Zarassa hieman itseään ja tuntea myötätuntoa tätä kohtaan.

Tapahtumat sijoittuvat pääasiassa Viroon. Teoksessa on kuitenkin muutamia tapahtumia, jotka sijoittuvat esimerkiksi Berliiniin tai Venäjän Vladivostokiin. Tarinan nykyhetki on vuosi 1992, jolloin Viro oli juuri itsenäistynyt. Kertomukset Aliiden nuoruudesta alkavat vuodesta 1936. Teos kuvaa vaikuttavasti Viron historiaa ja vahvaa kommunistivaltaa, joka maassa tuolloin vallitsi. Fasistit olivat maanpettureita ja heidät karkotettiin. Näin kävi myös Aliiden vanhemmille.

Aliiden elämässä alamäki alkoi, kun hän rakastui toivottomasti siskonsa aviomieheen. Mies oli fasisti, jota Aliide yritti parhaansa mukaan suojella. Pitkään jatkuneen kaltoinkohtelun jälkeen Aliide löysi kuitenkin keinon, jolla sai julmuudet loppumaan ja turvasi elämänsä ainakin osittain. Aliide oli traumatisoitunut ja vangittu, Zarassa hän näki itseään.Zara on Venäjällä kasvanut tyttö, joka ystävänsä suostuttelemana lähtee pois kotoaan työn ja rahan toivossa. "Katso, näin hyvin lännessä tienaa", oli tapa, jolla Zaran ystävä houkutteli tytön länteen töihin. Zara luuli pääsevänsä työskentelemään hotelliin, mutta toisin kävi. Zara päätyi huoraamaan.

Teos on ovela ja mielenkiintoinen. Se on täynnä aukkoja, jotka selviävät lukijalle pikkuhiljaa tarinan edetessä. Hyvä esimerkki aukosta on yhteys Zaran ja Aliiden välillä. Miksi Zara meni juuri Aliiden luo paetessaan Pašaa? Tapa, jolla nämä aukot selviävät, on kiinnostava ja saa lukijan jatkamaan teoksen lukua. Tapa, jolla teoksen eri tarinat tukevat toisiaan pitää kokoajan jännityksen päällä.
Teksti on osittain vaikelukuista. Tarina etenee kyllä jouhevasti, mutta lukujen väliin ja aivan kirjan loppuun ujutetut kirjeet ja asiakirjat ovat osittain vaikeaa kieltä. Niiden lukeminen on kuitenkin tärkeää, jotta saa selville teoksen aukot - tai ainakin osan niistä. Myös erilaiset vironkieliset tekstinpätkät tuovat teokseen väriä ja vaihtelevuutta.

Teoksen loppu on ristiriitainen. Se oli toisaalta odotettavissa, mutta toisaalta yllätyin. Toivoin toisenlaista ratkaisua. Teos oli kuitenkin tunteita herättävä ja sai miettimään, kuinka heikko naisen asema voikaan olla. Teos on rohkea ja kuvaa häpeilemättömästi naisten kohtelua neuvostoaikaisessa Virossa ja maailmassa ylipäätään. Tällä tavoin teos pyrkii vaikuttamaan.
Puhdistus on juuri sellainen teos, jonka toivoisin kaikkien joskus lukevan. Se saa lukijan miettimään, kuinka julma ja epätasa-arvoinen maailma mahdollisesti on - niin eri sukupuolten, kansakuntien kuin sosiaalisten ryhmienkin välillä. 

♥:Emmi 

4 kommenttia:

 1. Anonyymi14.12.14

  oon tooosi pitkään miettiny et lukisko ton kirjan, vaikuttaa hyvältä :) toivottavasti joululomalla riittää aika, jos vaikka sillon lukasis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti suosittelen!! Rankka kirja, mutta todella hyvä :)

   Poista
  2. Anonyymi17.12.14

   Mä en oo tota kirjaa lukenut, mut leffan nähnyt pariin otteeseenkin. Ja se oli kyllä hyvä!! :-) täytys varmaan kirjakin lukea...

   Poista
  3. Kannattaa! :) paras kirja, minkä oon koskaan lukenut!

   Poista