keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

HOMEMADE BURGERS


Tänä vuonna mun ja kaverini juhannukseen kuului kotitekoisten hamppareiden teko, kuten juhannuspostauksessa mainitsin. Näihin superhyviin ja hieman terveellisempiin purilaisiin lupailinkin teille ohjetta! Sämpylöiden valmistukseen tarvittavat aineet lukevatkin tuossa yläpuolella. Jauhojen kanssa voi vähän hifistellä, me laitoimme 5dl täysjyväjauhoja ja 7dl sämpyläjauhoja. En kuitenkaan suosittele laittamaan pelkästään esim. ruisjauhoja, veikkaampa että koostumus ei ole silloin mieluinen... Tietenkin voi laittaa myös esim. puolet sämpyläjauhoja ja puolet vehnäjauhoja, mutta täysjyväjauhoja laittamalla me saatiin mieluinen koostumus! Oli leivässä vähän jotain pureskelemistakin, ei ollut pelkkää höhhöä :-D

Mutta sitten leipomisen vaiheisiin:
1 Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen suola ja siirappi.
2 Sekoita jauhot ja kuivahiiva keskenään.
3 Ala lisätä jauhoja vähitellen taikinan joukkoon kokoajan vaivaten. Huomaa, että et välttämättä joudu käyttämään kaikkia jauhoja. Mitä pehmeämpi taikina, sitä mehevämmät ja maukkaammat sämpylät.
4 Lisää taikinanteon loppuvaiheessa joukkoon huoneenlämpöinen margariini.
5 Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi.
6 Anna kohota n. 30 minuuttia.


No mitäs sen jälkeen tapahtuu?
1 Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.
Pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä.
4 Asettele sämpylät pellille. Voit halutessasi antaa niiden vielä kohota liinan alla, me emme kylläkään tehneet näin enää.
5 Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle esim. auringonkukansiemeniä
6 Paista uunin keskitasolla. Pienet sämpylät paistuvat 12-15 minuutissa, isot hampurilaissämpylät vaativat sen n. 25 minuuttia. Sämpylöitä kannattaa kuitenkin valvoa, etteivät pääse kärähtämään. Otimme ne uunista, kun pinta näytti ruskealta ja rapealta.


 Ja tässä onkin valmiit purilaiset. Annoimme sämpylöiden jäähtyä tovin, jonka jälkeen halkaisimme ne. Täytteiksi sopii mm. kana -tai lihapihvi, paistettu kananmuna, salaatti, tomaatti jne. Tietenkin myös kastiketta pitää olla! Meidän purilaisten välissä oli sokeritonta ketsuppia ja itsetehtyä hampurilaiskastiketta. Kastikkeen ohje on yksinkertainen: ½ purkki maitorahkaa, ½ purkki kevytkermaviiliä, erilaisia mausteita oman maun mukaan (sitruunapippuri, erilaiset mausteseokset), ruohosipulia omasta maasta. Ainekset sekaisin ja jääkaappiin maustumaan! Kastike kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta se todella ehtii muhia jääkaapissa ja maistuu näin paremmalta!

Meikäläisen hamppariohje olikin tässä. Nyt olis kiva tietää, että meneekö kokeiluun? Meillä tää kelpas koko perheelle ja nyt alko taas tehdä näitä mieli. Vois sitä vielä toisen kerran tänä kesänä, me kuitenkin grillaillaan varmaan joka viikonloppu!


♥:Emmi

2 kommenttia:

  1. Anonyymi23.7.14

    Olis kyl huomattavasti kivampi blogi jos A) kuvat olis saman levysiä ja B) teksti ja kuvat ois saman levysiä. Ja näyttää muuten tyhmältä kun oot keskittäny otsikot mut et footeria tai kommenttikenttää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. A. Ne kuvat on samanlevyisiä, jos kiinnostaa niin pystykuvat 600x900 ja vaaka 600x400. B. En ole mikään tietokonenero ja juuri vaihdoin tuon tekstin tyyliä eräästä pyynnöstä enkä osaa sitä sen enempää muuttaa. C. Minua tuo ei kyllä pahemmin haittaa, mutta voin katsoa jos voin asialle tehdä jotakin :) ps. Mikä footer?

      Poista